Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Pewnie ciekawi jesteście co będzie  mieć niezwykłego następny przepis na oponki. Jednak ma 🙂

Są z dodatkiem ugotowanych ziemniaków co wpływa na ich wilgotność  oraz przedłuża ich świeżość. A dodatek startej skórki z pomarańczy daje im niepowtarzalny smak.

Pomysł na przepis znalazłam w miesięczniku „Sale & Pepe”

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia z wanilią
  • 1 pomarańcza
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • kolorowe, drobne cukierki

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ugotowane, przetarte, jeszcze ciepłe  ziemniaki, jajka, startą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.

Dokładnie zagniatamy, zawijamy w plastikową folię i wkładamy do lodówki aby schłodzić ciasto (około 2 godzin).

Schłodzone ciasto rozwałkujemy na stolnicy (posypaną mąką) na mniej niż 1 cm.

Wykrawamy kółka (na około 6 cm) z dziurką pośrodku tworząc oponki.

Na dobrze rozgrzanym oleju (ciasto powinno w nim pływać) smażymy krążki ciasta na złoty kolor z obydwu stron.

Podsmażone ciasto osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

W orginalnym przepisie oponki posypane były cukrem pudrem. Ja natomiast przygotowałam lukier z niewielkiej ilości soku z pomarańczy i cukru pudru, posmarowałam nim wierzch oponek i posypałam je kolorowymi, drobnymi cukierkami.

Ciambelle di patate all`arancia – czyli słodkie oponki
Tagged on:                                 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *