





Pewnie ciekawi jesteście co będzie mieć niezwykłego następny przepis na oponki. Jednak ma 🙂
Są z dodatkiem ugotowanych ziemniaków co wpływa na ich wilgotność oraz przedłuża ich świeżość. A dodatek startej skórki z pomarańczy daje im niepowtarzalny smak.
Pomysł na przepis znalazłam w miesięczniku „Sale & Pepe”
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia z wanilią
- 1 pomarańcza
- olej do smażenia
- cukier puder
- szczypta soli
- kolorowe, drobne cukierki
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ugotowane, przetarte, jeszcze ciepłe ziemniaki, jajka, startą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.
Dokładnie zagniatamy, zawijamy w plastikową folię i wkładamy do lodówki aby schłodzić ciasto (około 2 godzin).
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na stolnicy (posypaną mąką) na mniej niż 1 cm.
Wykrawamy kółka (na około 6 cm) z dziurką pośrodku tworząc oponki.
Na dobrze rozgrzanym oleju (ciasto powinno w nim pływać) smażymy krążki ciasta na złoty kolor z obydwu stron.
Podsmażone ciasto osączamy z oleju na papierowym ręczniku.
W orginalnym przepisie oponki posypane były cukrem pudrem. Ja natomiast przygotowałam lukier z niewielkiej ilości soku z pomarańczy i cukru pudru, posmarowałam nim wierzch oponek i posypałam je kolorowymi, drobnymi cukierkami.