Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Mąka, drożdże i cierpliwość. To dobry przepis na ciasto.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3,4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • około 1/2 litra letniej wody

Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże w szklance letniej wody.
Do mąki dodajemy sól, olej – mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże.


Dodajemy resztę wody i wyrabiamy aż ciasto nie będzie  się kleić do rąk.


Wilgotną ściereczką przykrywamy ciasto na ok. 2 godziny aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatamy  i zostwiamy do ponownego wyrośnięcia.


Dzielimy przygotowane ciasto na porcje i rozwałkujemy. Mi wychodzą z jednego kilograma mąki 6 okrągłe  pizze.

*-:)  Długo wyrabiane ciasto jest trudno rozwałkować – kurczy się, schodzi podczas wałkowania. Na pizze wystarczy więc połaczyć dobrze składniki.
Dodając do ciasta mleko wymieszane z woda – brzegi pizzy będa bardziej rumiane po upieczeniu.
Niezużyte ciasto można zamrozić, najlepiej w gotowych porcjach.

Ciasto na pizzę
Tagged on:             

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *