





Łatwy i szybki przepis.
Składniki:
- świeże cukinie
- mięso wołowe, mielone
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
- czosnek
- sos pomidorowy
- olej z oliwek
- pikantna papryczka
Sposób przygotowania:
Umyć cukinie i odciąć końce. Wydrążyć je uważając, aby nie przebić się na zewnątrz, lekko posolić i na talerzu ułożyć je otworem do dołu.
Do mielonego mięsa wołowego dodać jajko,1 łyżkę lub dwie bułki tartej, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać na jednolitą masę.
Cukinie wytrzeć papierowym recznikiem i nadziać masą mięsną.
W rondlu rozgrzać olej z oliwek, dodać drobno pokrojony czosnek i pikantną papryczkę. Podsmażyć, ale nie przypalić czosnku gdyż sos będzie gorzki. Dodać sos pomidorowy (lub świeże pomidory pokrojone w kostkę), przyprawić solą, podsmażyć i dodać przygotowane cukinie (wypełnione masą mięsną).
Dusić wszystko na małym ogniu aż cukinie będą miękkie ale nie rozleciane. Dolać niewielką ilość wody do sosu jeśli zajdzie taka potrzeba.