Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Łatwy i szybki przepis.

Składniki:

  • świeże cukinie
  • mięso wołowe, mielone
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • sos pomidorowy
  • olej z oliwek
  • pikantna papryczka

Sposób przygotowania:

Umyć cukinie i odciąć końce. Wydrążyć je uważając, aby nie przebić się na zewnątrz, lekko posolić i na talerzu ułożyć je otworem do dołu.

Do mielonego mięsa wołowego dodać jajko,1  łyżkę lub  dwie bułki tartej, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać na jednolitą masę.

Cukinie wytrzeć papierowym recznikiem i nadziać masą mięsną.

W  rondlu rozgrzać olej z oliwek, dodać drobno pokrojony czosnek i pikantną papryczkę. Podsmażyć, ale nie przypalić czosnku gdyż  sos będzie gorzki.  Dodać sos pomidorowy (lub świeże pomidory pokrojone w kostkę), przyprawić solą, podsmażyć i dodać przygotowane cukinie (wypełnione masą mięsną).

Dusić wszystko na małym ogniu aż cukinie będą miękkie ale nie rozleciane. Dolać  niewielką ilość  wody do sosu jeśli zajdzie taka potrzeba.

Cukinie nadziewane mięsem