





Cykoria to o wiele więcej niż zwykła sałata. Jej lekko zielone liście są o nieco gorzkawym i pikantnym smaku. Posiada też wiele niezbędnych składników odżywczych jak witaminy i minerały, oraz dużo błonnika.
Jest niskokaloryczna – na 100 g tylko 17 kalorii.
17 kalorii tylko liście cykorii. Nie dotyczy to jednak mojego przepisu. U mnie cykoria jest z dodatkiem smacznych, czarnych oliwek, pikantnej papryczki i słonej sardeli – aby zaostrzyć dodatkowo jej smak.
Składniki:
- 1 duża główka cykorii
- garść czarnych oliwek z zalewy
- 2 słone sardele
- 1 suszona, pikantna papryczka
- olej (najlepiej z oliwek)
- sól
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, dodajemy słoną sardelę i mieszamy aż się rozpuści.
Dodajemy pokruszoną pikantną papryczkę, umyte i osuszone liście cykorii oraz odcedzone z zalewy oliwki. Solimy.
Mieszamy, przykrywamy i dusimy aż liście cykorii zmiękną a nagromadzona woda odparuje.