





Focaccia (albo spianata) jest typowym produktem włoskim. Jest to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy (bez sosu pomidorowego, sera czy innych dodatków). Każdy region Włoch ma swoją focaccie: suchą albo pulchną, z solą, rozmarynem, z oliwą, ze skwarkami lub z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Składniki :
- moje ciasto na pizze
- gruba sól
- rozmaryn
- olej z oliwek
Sposób przygotowania :
Wyrośnięte ciasto na pizze rozwałkujemy na grubość 1 cm. Smarujemy brytfankę olejem i wykładamy ciasto. Pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia.
Zanurzamy palce w mące i robimy wgłębienia w cieście. Polewamy ciasto olejem z oliwek (obficie) oraz posypujemy grubą solą i rozmarynem.
Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku (220-240 stopni C) przez 25 minut.
Focaccia