Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Gnocchi, czyli kluseczki czy kopytka ziemniaczane przygotowałam tym razem o smaku orientalnym.

Użyłam warzyw, które miałam w lodówce, czyli pieczarki, cukinie, świeżą paprykę, marchewkę i cebulę.

Ale to dodanie do potrawy sosu sojowego kompletnie zmieniło jego smak.

Gnocchi kupiłam gotowe, te najmniejsze. Ale jeśli posiadacie własny, sprawdzony przepis na kopytka ziemniaczane to przygotujcie je sami. Będą o niebo lepsze.

Składniki na 2 osoby:

  • 1 opakowanie (250 g) kluseczek ziemniaczanych
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 3 pieczarki
  • pół marchewki
  • 1/2 świeżej papryki
  • 1 cukinia
  • olej do podsmażenia warzyw
  • 2/3 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

Zaczynamy od warzyw.

Cukinię i pieczarki pokroiłam na niezbyt grube plasterki. Paprykę na paski a marchewką obieraczką do ziemniaków na cienkie piórka.

Posiekaną cebulę podsmażyłam na oleju i dodałam resztę warzyw. 

Na dość wysokim ogniu, mieszając podsmażyłam wszystko przez chwilę .

Niezbyt długo, bo warzywa powinny być prawie surowe i lekko twarde.

Teraz dodałam sos sojowy i ugotowane gnocchi. Zamieszałam wszystko razem, aby połączyć smaki, i gotowe.

Nie wspomniałam o soli. Ale to tylko dlatego, że sos sojowy jest już wystarczająco słony. Na wszelki wypadek spróbujcie sosu przed dodaniem kluseczek.

Gnocchi z warzywami i sosem sojowym
Tagged on: