





Gnocchi, czyli kluseczki czy kopytka ziemniaczane przygotowałam tym razem o smaku orientalnym.
Użyłam warzyw, które miałam w lodówce, czyli pieczarki, cukinie, świeżą paprykę, marchewkę i cebulę.
Ale to dodanie do potrawy sosu sojowego kompletnie zmieniło jego smak.
Gnocchi kupiłam gotowe, te najmniejsze. Ale jeśli posiadacie własny, sprawdzony przepis na kopytka ziemniaczane to przygotujcie je sami. Będą o niebo lepsze.
Składniki na 2 osoby:
- 1 opakowanie (250 g) kluseczek ziemniaczanych
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 3 pieczarki
- pół marchewki
- 1/2 świeżej papryki
- 1 cukinia
- olej do podsmażenia warzyw
- 2/3 łyżki sosu sojowego
Sposób wykonania:
Zaczynamy od warzyw.
Cukinię i pieczarki pokroiłam na niezbyt grube plasterki. Paprykę na paski a marchewką obieraczką do ziemniaków na cienkie piórka.
Posiekaną cebulę podsmażyłam na oleju i dodałam resztę warzyw.
Na dość wysokim ogniu, mieszając podsmażyłam wszystko przez chwilę .
Niezbyt długo, bo warzywa powinny być prawie surowe i lekko twarde.
Teraz dodałam sos sojowy i ugotowane gnocchi. Zamieszałam wszystko razem, aby połączyć smaki, i gotowe.
Nie wspomniałam o soli. Ale to tylko dlatego, że sos sojowy jest już wystarczająco słony. Na wszelki wypadek spróbujcie sosu przed dodaniem kluseczek.