





Już same warzywa zapiekane w piekarniku to dla mnie wspaniały dodatek do wszystkiego: mięsa, ryb, jajek czy sera. A w tym przepisie te warzywa, przed wstawieniem do piekarnika, przykryte są smaczną bułką tartą. Smaki wspaniale się komponują, nie wspominając że są łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
u mnie…
- cukinie
- pieczarki
- świeże pomidory
a można użyć również: bakłażany, cebulę, paprykę, kabaczki …
- bułka tarta
- czosnek
- świeża pietruszka
- sól, pieprz, olej (najlepiej z oliwek)
Sposób wykonania:
Do bułki tartej dodajemy starty, świeży czosnek, sól, pieprz i tyle oleju aby powstała „sypka papka”.
Umyte warzywa przekrawamy na połówki, z pomidorów wycinamy twarde środki i oddzielamy kapelusze od trzonki pieczarki (użyjemy obydwóch).
Brytfankę wykładamy papierem da pieczenia. Ja, papier do pieczenia, skrapiam lekko olejem i posypuje solą, aby warzywa również od spodu były doprawione (porada od teściowej).
Następnie układamy przygotowane warzywa na brytfance. Solimy je z wierzchu i skrapiamy, każdy po kolei, olejem.
Tak przygotowane warzywa przykrywamy wcześniej doprawioną bułką tartą.
Ponownie skrapiamy warzywa oliwą z oliwek.
Zapiekamy całość w rozgrzanym piekarniku (180 stopni C) przez około 25 minut, aż warzywa będą wystarczająco miękkie a bułka tarta zarumieniona.