Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Już same warzywa zapiekane w piekarniku to dla mnie wspaniały dodatek do wszystkiego: mięsa, ryb, jajek czy sera. A w tym przepisie te warzywa, przed wstawieniem do piekarnika, przykryte są smaczną  bułką tartą. Smaki wspaniale się komponują, nie wspominając że są łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

u mnie…

  • cukinie
  • pieczarki
  • świeże pomidory

a można użyć również: bakłażany, cebulę, paprykę, kabaczki …

  • bułka tarta
  • czosnek
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz, olej (najlepiej z oliwek)

Sposób wykonania:

Do bułki tartej dodajemy starty, świeży czosnek, sól, pieprz i tyle oleju aby powstała „sypka papka”.

Umyte warzywa przekrawamy na połówki, z pomidorów wycinamy twarde środki i oddzielamy kapelusze od trzonki pieczarki (użyjemy obydwóch).

Brytfankę wykładamy papierem da pieczenia. Ja, papier do pieczenia, skrapiam lekko olejem i posypuje solą, aby warzywa również od spodu były doprawione (porada od teściowej).

Następnie układamy przygotowane warzywa na brytfance. Solimy je z wierzchu i skrapiamy, każdy po kolei, olejem.

Tak przygotowane warzywa przykrywamy wcześniej doprawioną bułką tartą.

Ponownie skrapiamy warzywa oliwą z oliwek.

Zapiekamy całość w rozgrzanym piekarniku (180 stopni C) przez około 25 minut, aż warzywa będą wystarczająco miękkie a bułka tarta zarumieniona.

Gratin z warzyw i bułki tartej
Tagged on: