





Przepis ten znalazłam w miesięczniku „Buona cucina” i od razu postanowiłam go zrobić.
Wykorzystałam do tego przepisu mięso okonia nilowego, bo nie tylko jest smaczne i treściwe ale również prawie bez ości.
Składniki:
- 1 kg okonia nilowego
- 500 g cukini
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju z oliwek
- 1/2 szklanki białego wina
- sól, pieprz
- kostka rosołowa rybna (może być warzywna)
PRZYPRAWY:
- 3 łyżki curry
- szczyptę tymianku, rozmarynu, szałwi, mięty, zanzero, liść laurowy
*-:)
Najważniejszą przyprawą w tym przepisie jest curry, to on daje przewodni smak rybie i nie może go zabraknąć.
Brak jednego z licznych, wyliczonych, innych przypraw nie wpłynie więc zbytnio na pogorszenie smaku.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrany i zgnieciony czosnek. Wyławiamy go zanim zbrązowieje.
Na tym samym oleju podsmażamy cukinie pokrojone w pałeczki. Podsmażone cukinie solimy i posypujemy pieprzem.
Wyławiamy również cukinię z gorącego oleju i odkładamy je najlepiej w ciepłe miejsce.
Teraz wsypujemy na patelnię drobno posiekane przyprawy (czosnek, liść laurowy, szałwię, świeżą miętę i rozmaryn).
Lekko podsmażamy.
Teraz dodajemy wcześniej pokrojoną rybę i obsmażamy ją delikatnie z każdej strony posypując pokruszoną rybną kostką rosołową.
Podsmażaną rybę zalewamy białym winem i gotujemy około 10/15 minut.
W szklance, w paru łyżkach zimnej wody, rozpuszczamy sproszkowane curry
i łyżeczkę mąki (aby zagęścić sos). Dolewamy curry na patelnię, dodajemy podsmażoną wcześniej cukinie i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy rybę szczyptą zanzero.