





Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 3 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentrat pomidorowy)
- 1 marchew
- por naciowy
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- olej
Sposób wykonania:
Kroimy na mniejsze kawałki wołowe mięso (moje pokroiłam na ok. 2/2 cm ) i oprószamy je dokładnie mąką.
Rozgrzewamy olej na obszernej patelni i podsmażamy przygotowane kawałki mięsa.
W międzyczasie drobno kroimy umyte i oskrobane warzywa (cebula, marchew i por naciowy) a następnie dodajemy je do podsmażonego mięsa.
Podsmażamy wszystko przez chwilę.
Następnie dolewamy sos pomidorowy (trochę wody jeśli sos jest gęsty) , oraz dodajemy sól i pierz.
Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie ale nie rozleciane ( nawet ok. 1 godziny).
Dolewamy od czasu do czasu wody jeśli sos zbyt szybko wyparowuje.
Przepis bierze udzial w akcji: „Zimowe szalenstwa”
Gulasz wołowy
Ja bardzo lubie gulasz z piekarnika 🙂 odkada sprawilam sobie garnek ceramiczny, ciagle bym go gotowala 🙂
Garnek ceramiczny ?? Ciekawe !!!! Nowość czy znane już brytfanki ceramiczne do pieczenia w piekarniku ?
ale jaja okazuje się że mięso wołowe soli sie na początku gotowania . Żenada
Mogę zrozumieć, że czytanie ze zrozumieniem o 6,15 rano, w niedzielę, być może po nieprzespanej nocy, to nie lada wysiłek. Ale proszę przeczytaj przepis jeszcze raz (albo dwa) i szybko się przekonasz, że w moim przepisie mięso solone jest po podpieczeniu.
Pozdrawiam.
Por naciowy?? Moze SELER naciowy…
Por naciowy – gdy mowa jest o łodygach.
Seler naciowy to korzeń.