





Składniki :
- 200 g cukru
- 150 ml świeżej śmietanki
Sposób przygotowania :
Na średnim ogniu podgrzać cukier aż się skarmelizuje (rozpuści i przybierze bursztynowy kolor).
Nie należy długo karmelizować cukru bo krem będzie zbyt gorzki.
Podgrzać śmietankę. Ja użyłam kuchenki mikrofalowej ( 700 watt przez 1 min 10 sek). Połączenie gorącego karmelu z zimną śmietaną spowoduje mocne kipienie.
Odstawić z ognia gorący karmel i pomału wlewać ciepłą śmietanę nieustannie mieszając aż karmel połączy się z śmietaną.
Rozlać jeszcze gorący krem do przygotowanego, wyparzonego słoika. Zamknąć szczelnie słoik, odwrócić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. W taki sposób konserwuje się dłużej.
Przepis ten znalazłam tutaj.
Karmelowy krem