





Składniki na 2 osoby:
- ok 200 g kaszy
(ja używam kaszy jęczmiennej parboiled którą przygotowuję się w 10 minut. Produkt francuskiej firmy ”Ebly”. Kasza ta obgotowywana jest wcześniej na parze (w taki sposób zachowuje wszystkie właściwości odżywcze i pozwala na szybkie przygotowanie potrawy).
- 1 łyżka pokrojonej drobno cebuli
- 3 pieczarki
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
- 2 jajka
- olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do rozbełkotanego jajka dodajemy sól i pieprz. Po czym, na niewielkiej patelni z odrobiną oleju, smażymy niewielki omlet. Po usmażeniu kroimy go na niewielkie kawałki.
Do dużej ilości gorącej, posolonej wody wsypujemu odmierzoną kaszę. Moja gotuje się w 10 minut – waszą gotujcie wg przepisu na opakowaniu. Kaszę gotujemy na sypko.
Na dość dużej patelni, lub w garnku, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy boczek i podsmażamy go aż będzie chrupiący. Teraz dodajemy przygotowane pieczarki (umyte i pokrojone w niewielką kostkę) i nadal podsmażamy wszystko razem.
Odcedzamy ugotowana kaszę i jeszcze ciepłą dodajemy do podsmażonych pieczarek z boczkiem. Dodajemy również usmażonego wcześniej omleta.
Solimy (jeśli potrzeba) i podsmażany wszystko przez chwilę.