





Niecodzienny smak. Możemy wykorzystać ją nie tylko do wypieku ciast i ciasteczek ale świetnie komponuje się z wędlinami i serami, a przede wszystkim z pecorino.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 350 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 cytryna (sok i starta skórka)
- 2 kieliszki likieru Amaretto ( lub olejek migdałowy)
- szczypta gałki muszkatałowej
Sposób przygotowania :
Oczyścić dynię z nasion i z twardej łupki, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem i odstawić do „przegryzienia” się na całą noc (około 12 godzin :-w ). Przez ten czas dynia puści sok i wchłonie cukier.
Prawie rozpadnięte kawałki dyni, ze swoim słodkim sosem, stawiamy na ogniu, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatałową oraz cynamon.
Gotujemy wszystko na małym ogniu około 1 godziny.
Po odstawieniu z ognia przecieramy konfiturę przez sito. Ja użyłam blendera.
Teraz dolewamy likier Amaretto (lub olejek migdałowy) dokładnie mieszamy i jeszcze ciepłą konfiturę rozlewamy do przygotowanych, wyparzonych słoików.
Odwracamy słoiki do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis ten znalazłam tutaj.