





Krem ten przypomina nutellę ale jest on wyłącznie dla miłosników gorzkiej czekolady.
Po zastygnięciu można go użyć na wiele sposobów : do posmarowania kromki chleba, ciasteczek, tortów czy do polania lodów lub deseru z owoców.
Składniki :
- 50 g rozpuszczalnej kawy
- 50 g gorzkiego kakao
- 350 g cukru
- 8 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka
- 200 ml płynnej, świeżej śmietanki
Sposób przygotowania:
W średnim garnku mieszamy kawę, kakao, cukier i mąke ziemniaczaną. Następnie stopniowo dolewamy mleko i śmietane ciągle mieszając.
Ustawiamy garnek z przygotowanym kakaowym mlekiem na małym ogniu i nieustannie mieszając ! doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy garnek z ognia na 3 minuty a następnie ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do powtórnego wrzenia. Powtarzamy tą czynność 2 razy. Na koniec podgotowujemy krem jeszcze raz przez 2/3 minuty.
Rozlewamy jeszcze gorący krem do przygotowanego, wyparzonego słoika. Zakręcamy szczelnie słoik, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia. W taki sposób konserwuje się dłużej.
Przepis ten znalazlam tutaj.