





Do risotto, aby było delikatne i kremowe, dodałam ser typu Philadelphia.
Rukola natomiast dodaje mu intensywnego smaku.
Składniki:
- ryż (na jedną porcję niepełną szklankę ryżu)
- ser Philadelphia (na każdą porcję kopiasta łyżka sera)
- rukola ( na każdą porcję kopiasta łyżka posiekanej rukoli)
- masło
- kostka rosołowa (najlepiej warzywna)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy ryż i mieszając podgrzewamy wszystko przez chwilę.
Do dobrze rozgrzanego ryżu z masłem dolewamy kostkę rosołową rozpuszczoną poprzednio w ciepłej wodzie.
Gotujemy ryż aż będzie prawie miękki.
Teraz dosypujemy drobno pokrojoną rukolę (perę świeżych listków rukoli pozostawiamy dla ozdoby).
Podgotowujemy wszystko przez chwilę a gdy ryż będzie ugotowany odstawiamy garnek z ognia i dodajemy ser Philadelphia, solimy, jeśli potrzeba, i dodajemy szczyptę pieprzu.
Kremowe risotto z rukolą