





To przepis mojej Mamy.
Wykorzystuje go nie tylko do placków na kruchym cieście ale również przygotowuje z niego ciasteczka.
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 3 żółtka (białka sprawiają, że ciasto wychodzi twarde)
- 200 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodaję margarynę i kroję ją na mniejsze kawałki.
Dodaję żółtka i śmietanę.
Zagniatam wszystkie składniki, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę aby schłodzić ciasto. Schłodzone ciasto jest lepiej i prościej rozwałkować.
Kruche ciasto