





Skłaniki na 1 porcję :
- łyżka drobno pokrojonego boczku
- pół cebuli
- dwie garście posiekanej włoskiej kapusty
- sól, pieprz
- olej
- 100\120 g makaronu na łazanki (ja użyłam ” Ricciutelle nr 88″ Agnesi)
Sposób przyrządzania:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści , opłukać i pokroić na 4 części. Z każdej części usunąć głąb, pokroić w paseczki i ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
*-:) Wody nie wylewać, ugotujemy w niej makaron.
Kapustę wyłowić cedzakiem i osączyć.
Wysmażyć boczek na oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu wraz z boczkiem. Dodać osączoną kapustę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko na małym ogniu przez chwilę.
Ugotowany makaron „al dente” dodać do przygotowanej kapusty. Dobrze wymieszać i podsmażyć przez parę minut.
Łazanki