





Przepis znalazłam w miesięczniku „Buona Cucina”.
To co mnie zaciekawiło w tym przepisie to sos słodko-kwaśny do świeżej ryby. O słodkości zadecydowała karmelizowana w brązowym cukrze marchewka i por. Natomiast ocet balsamiczny i wytrawne, białe wino dodało mu kwaskowaty, orientalny posmak.
Składniki:
- 4 porcje świeżego łososia
- 2 pory
- 2 marchewki
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- parę łyżek wytrawnego białego wina
- płaska łyżka brązowego cukru
- mąka
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Białą część pora umyć i pokroić w cienkie paski. Opłukać i zeskrobać marchewkę. Pokroić ją na równie cienkie paseczki.
Do gotującej się wody wrzucić przygotowane warzywa i obgotować je przez 3 minuty. Następnie odcedzić i obsuszyć.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pogotowanego pora i marchewkę, podsmażyc, dodać brązowy cukier, zamieszać i skarmelizować.
Umyte i osuszone kawałki świeżego łososia obtoczyć w mące.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć z obydwu stron kawałki łososia. Dodać do podsmażonej ryby białe, wytrawne wino i podusić na średnim ogniu przez 5 minut.
Do garnka ze skarmelizowanymi warzywami dodać podsmażonego łososia z jego sosem. Posolić i podgotować przez następnie 10 minut.
Na koniec dodać ocet balsamiczny, pogotować przez chwilę i podać.