Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Następny pomysł jak wykorzystać czerstwy chleb.  Będzie on jednak aromatyzowany  bazylią, rozmarynem i pikantnym pecorino. Do makaronu dodamy również  olej z oliwek i  podsmażone, chrupkie ziemniaki.  

Składniki na 4 osoby:

  • 320 g makaronu typu muszelki (średniej wielkości)
  • 2  kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść świeżej bazylii
  • olej z oliwek
  • sól, pieprz
  •  pecorino

Sposób przygotowania:

Zapiekamy w tosterze  kromki chleba na złoty kolor (odcinamy wcześniej jej suchą skórkę)

Schładzamy chleb i kruszymy go na mniejsze kawałki. W mikserze, wraz z chlebem, miksujemy  listki bazylii (umyte i osuszone) i 1 ząbek czosnku.

Obrane i umyte ziemniaki kroimy na drobną kostkę.

Rozgrzewamy na patelni 6 łyżek oleju z oliwek (można dodać więcej, będzie smaczniejsze) i smażymy ze wszystkich stron przygotowane ziemniaki. Dodajemy soli i świeżo zmielonego pieprzu.

W połowie smażenia dodajemy do ziemniaków zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekany rozmaryn.

We wrzącej, posolonej wodzie gotujemy makaron al dente.

Odcedzony makaron dodajemy do upieczonych ziemniaków i przez chwilę podsmażamy wszystko.

Tak przygotowany makaron wykładamy na talerze, posypujemy aromatyzowanym chlebem, startym pecorino i świeżym rozmarynem.

Przepis ten pochodzi z miesięcznika  „Cucina moderna – Fatto con il pane”

Makaron typu muszelki z ziemniakami
Tagged on:                                 

One thought on “Makaron typu muszelki z ziemniakami

  • Evi przepis świetny:) wykorzystam go po powrocie z urlopu..bardzo lubię wszystkie te składniki i nie boje sie ich łączyć 🙂 Pozdrawiam 🙂 Mona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *