





Następny pomysł jak wykorzystać czerstwy chleb. Będzie on jednak aromatyzowany bazylią, rozmarynem i pikantnym pecorino. Do makaronu dodamy również olej z oliwek i podsmażone, chrupkie ziemniaki.
Składniki na 4 osoby:
- 320 g makaronu typu muszelki (średniej wielkości)
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 2 gałązki rozmarynu
- garść świeżej bazylii
- olej z oliwek
- sól, pieprz
- pecorino
Sposób przygotowania:
Zapiekamy w tosterze kromki chleba na złoty kolor (odcinamy wcześniej jej suchą skórkę)
Schładzamy chleb i kruszymy go na mniejsze kawałki. W mikserze, wraz z chlebem, miksujemy listki bazylii (umyte i osuszone) i 1 ząbek czosnku.
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na drobną kostkę.
Rozgrzewamy na patelni 6 łyżek oleju z oliwek (można dodać więcej, będzie smaczniejsze) i smażymy ze wszystkich stron przygotowane ziemniaki. Dodajemy soli i świeżo zmielonego pieprzu.
W połowie smażenia dodajemy do ziemniaków zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekany rozmaryn.
We wrzącej, posolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
Odcedzony makaron dodajemy do upieczonych ziemniaków i przez chwilę podsmażamy wszystko.
Tak przygotowany makaron wykładamy na talerze, posypujemy aromatyzowanym chlebem, startym pecorino i świeżym rozmarynem.
Przepis ten pochodzi z miesięcznika „Cucina moderna – Fatto con il pane”
Evi przepis świetny:) wykorzystam go po powrocie z urlopu..bardzo lubię wszystkie te składniki i nie boje sie ich łączyć 🙂 Pozdrawiam 🙂 Mona