Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Nie będzie na słodko!

Owszem, dynia ma swój charakterystyczny słodkawy smak, ale dodatek pora, czosnku, bułki tartej, pestek dyni czy orzechów nada mu całkiem innego wymiaru.

SONY DSC
Makaron z dynią
SONY DSC
Dynia

 

Składniki na 2 osoby:

-200/250 g makaronu ( u mnie małe kolanka)

-pół szklanki pokrojonego na plasterki pora

-szklankę pokrojonej w kostkę dyni

1/3 szklanki bułki tartej

-łyżkę pestek dyni lub orzechów włoskich

-olej (najlepiej z oliwek)

-czosnek, sól

Sposób wykonania:

Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć pokrojone wcześniej warzywa ( około 5 minut).

Następnie dolać parę łyżek wody i nadal dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie, ale się nie rozleci ( następne 5 minut).

Pokruszony czerstwy chleb (lub gotową bułkę tartą) wraz z orzechami (pestkami dyni), niewielką ilością czosnku i szczyptą soli zmiksować na drobno.

Przygotowaną bułkę z dodatkami podsmażyć na oleju aż się zarumienią (użyć osobnej patelni).

Odcedzić ugotowany makaron (al dente) i dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać aby połączyły się smaki.

Dodać również do makaronu przygotowaną bułkę tartą, ponownie wymieszać i podać jeszcze ciepłe.

 

Makaron z dynią
Tagged on:                         

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *