





Nie będzie na słodko!
Owszem, dynia ma swój charakterystyczny słodkawy smak, ale dodatek pora, czosnku, bułki tartej, pestek dyni czy orzechów nada mu całkiem innego wymiaru.


Składniki na 2 osoby:
-200/250 g makaronu ( u mnie małe kolanka)
-pół szklanki pokrojonego na plasterki pora
-szklankę pokrojonej w kostkę dyni
1/3 szklanki bułki tartej
-łyżkę pestek dyni lub orzechów włoskich
-olej (najlepiej z oliwek)
-czosnek, sól
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć pokrojone wcześniej warzywa ( około 5 minut).
Następnie dolać parę łyżek wody i nadal dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie, ale się nie rozleci ( następne 5 minut).
Pokruszony czerstwy chleb (lub gotową bułkę tartą) wraz z orzechami (pestkami dyni), niewielką ilością czosnku i szczyptą soli zmiksować na drobno.
Przygotowaną bułkę z dodatkami podsmażyć na oleju aż się zarumienią (użyć osobnej patelni).
Odcedzić ugotowany makaron (al dente) i dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać aby połączyły się smaki.
Dodać również do makaronu przygotowaną bułkę tartą, ponownie wymieszać i podać jeszcze ciepłe.