





W moich przepisach są już spaghetti z tuńczykiem.
Ten przepis jest jednak inny. Nie tylko zmieniam makaron na rurki ale do sosu dodam kapary, oregano i słoną sardelę.
Tuńczyk w oleju i sos pomidorowy jak zawsze obowiązkowy.
Składniki:
-
- puszka tuńczyka w oleju (na 1 porcje 80 g)
- sos pomidorowy
- kapary (1 płaska łyżka stołowa)
- olej z oliwek (2 łyżki)
- oregano (mała łyżeczka)
- słona sardela (1 lub 2)
- sól, pieprz
- makaron typu rurki (penne rigate) 100/120 g na osobę
Sposób przygotowania:
Na patelnię, do rozgrzanego oleju z oliwek dodaje łyżkę kaparów, słoną sardelę i łyżeczkę suchego oregano. Lekko podsmażam aby sardela całkowicie rozpuściła się w oleju.
Teraz dodaję osączony z oleju tuńczyk, mieszam i podgrzewam.
Dodaję sos pomidorowy. Gotuję wszystko na małym ogniu (około 20 minut) aż smaki dobrze się połączą. Solę (jeśli potrzeba bo tuńczyk jest już słony) i dodaję pieprzu.
We wrzącej, osolonej wodzie gotuję makaron al dente (wg przepisu na opakowaniu, są to zazwyczaj 10/12 minuty od momentu zagotowania się wody).
Odcedzony makaron, mieszam z sosem i podaję.