





Składniki:
- SOS RAGU
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- drobno pokrojona (lub zmiksowane) marchewka, cebula i por naciowy
- olej
- kostka rosołowa
- koncentrat pomidorowy
- SOS BESZAMELOWY
- pół litra mleka
- łyżka masła
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- 250 g makaronu typu rurki
- pare łyżek utartego parmezanu (może być inny żółty ser)
Sposób przygotowania:
RAGU Rozgrzewamy olej i podsmazamy pokrojone warzywa ( aż zmiękną) dodajemy mielone mięso i podsmażamy. Dodajemy koncetrat pomidorowy, kostke rosołową i dusimy wszystko przez 30 minut.
SOS BESZAMELOWY Doprowadzamy do wrzątku częsc mleka z masłem , solą i szczyptą gałki muszkatałowej. Do odlanego wczesniej zimnego mleka dodajemy mąkę dokladne mieszajac. Wlewamy zimne mleko z mąka do gotujacego się mleka i energicznie mieszamy aby nie powstaly grudki. Gotujemy przez chwile aż zgęstnieje i odstawiamy.
MAKARON Gotujemy makaron „al dente” ( na wpół ugotowany) odcedzamy, mieszamy go z sosem mięsnym i sosem beszamelowym. Wlewamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy syto startym parmezanem i zapiekamy w bardzo cieplym piekarniku aż ser sie zarumieni. Około 15/20 minut.