Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Maritozzi to typowe rzymskie słodkie, drożdżowe bułeczki pełne bakalii jak rodzynki, skórka z pomarańczy i orzeszki pinoli. Wierzch maritozzi glazurowany jest cukrowym syropem a po przekrojeniu wypełniane są bitą śmietaną. Nic dodać, nic ująć – chyba że kubek z caffelatte.

Kiedyś, takie słodkości, w okresie przedświątecznym przynosili w podarunku przyszli mężowie swoim ukochanym. Stąd ta nazwa (mężowie = mariti, maritozzi).

Mój dzisiejszy przepis na te bułeczki pochodzi z regionu Emilia-Romagna. U nas nie dodaje się orzeszków pinoli, skórki z pomarańcy czy bitej śmietany. Nasze maritozzi mają, oprócz rodzynek, cudowny smak i zapach anyżu. A po upieczeniu dodatkowo obtaczane są w cukrze. 

 

SONY DSC
Maritozzi

 

Składniki:

200 g mąki

150 g mąki manitoba (z większą zawartością glutenu)

12 g świeżych drożdży

50 g masła

90 g cukru

220 ml mleka

10 g miodu

1 jajko

garść rodzynek, anyż

dodatkowo cukier do obtoczenia bułeczek

 

Sposób wykonania:

W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże.

Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i jajko. Miksujemy dolewając rozpuszczone w mleku drożdże.

Teraz do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy po małym kawałku masła. Możemy dodać następny kawałek masła tylko wtedy, gdy pierwszy został dokładnie wymieszany z ciastem.

Następnie dodajemy pozostały cukier, miód, rodzynki i anyż nadal mieszając przez około 10 minut. Ciasto powinno odzielać się od ścianek, ma być gładkie, elastyczne i trochę lepiące.

Pozostawić do wyrośnięcia – ma podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 80 g bułeczki, lekko podłużne. Ułożyć na przygotowanej brytfance (najlepiej na papierze do pieczenia) i pozostawić do ponownego wyrośnęcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut, aż się zarumienią.

Ostudzone obtoczyć w cukrze.

Przepis na bułeczki pochodzi z włoskiego bloga “Mielericotta”.

Maritozzi – czyli słodkie, drożdżowe bułeczki
Tagged on:                                         

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *