





Wspaniała jako dodatek warzywny do wędlin, serów i wszelkiego rodzaju drugich dań. Łatwa i szybka do przygotowania (nie licząc czasu marynowania dyni w lodówce).
To również dobry sposób na przechowywanie dyni przez cały rok.


Składniki:
- DYNIA
- OCET
- OLEJ Z OLIWEK (lub dobrej jakości olej roślinny)
- CZOSNEK, PIETRUSZKA, OSTRA PAPRYCZKA, SÓL
Sposób wykonania:
Obierz dynię i pokrój ją na cienkie plastry. W misce ułóż warstwę pokrojonej dyni i dopraw solą. Przykryj kolejną warstwą plasterków dyni i znowu dopraw solą… i tak dalej, aż wszystkie plasterki dyni zużyją się.
Następnie zalej dynię octem (pokrojona dynia powinna być całkowicie zanurzona w occie).
Ocet można rozcieńczyć – jeśli nie chcecie aby dynia była zbyt ostra.
Tak przygotowaną dynię przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny (czas marynowania).
Po tym czasie każdy plasterek dyni osącz i osusz pocierając je ręcznikiem papierowym.
Osączone, marynowane plasterki dyni układaj w miseczce polewając je olejem z oliwek, posypując je świeżo posiekaną pietruszką, czosnkiem i pikantną papryczką.
Tak przygotowaną dynię można podać od zaraz, lub przechowywać w lodówce aż do momentu podania na stół.
JAK PRZECHOWAĆ MARYNOWANĄ DYNIĘ PRZEZ CAŁY ROK ?
Do wysterylizowanych słoików włożyć marynowane, osuszone z octu plastry dyni. Układać dynię warstwami posypując pokrojonym czosnkiem, pietruszką, papryczką i następnie całkowicie zalać olejem.
Dobrze zamknięte słoiki gotować w garnku z wodą przez 20/30 minut (rozpoczynamy liczyć czas od momentu wrzenia).
Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, wyjmujemy słoiki i odstawiamy, je do góry nogami, aby ostygły.
Przepis na marynowaną dynię znalazłam tutaj.