Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Wspaniała jako dodatek warzywny do wędlin, serów i wszelkiego rodzaju drugich dań. Łatwa i szybka do przygotowania (nie licząc czasu marynowania dyni w lodówce).
To również dobry sposób na przechowywanie dyni przez cały rok.


marynowana dynia
marynowana dynia

Składniki:

  • DYNIA
  • OCET
  • OLEJ Z OLIWEK (lub dobrej jakości olej roślinny)
  • CZOSNEK, PIETRUSZKA, OSTRA PAPRYCZKA, SÓL

Sposób wykonania:

Obierz dynię i pokrój ją na cienkie plastry. W misce ułóż warstwę pokrojonej dyni i dopraw solą. Przykryj kolejną warstwą plasterków dyni i znowu dopraw solą… i tak dalej, aż wszystkie plasterki dyni zużyją się.

Następnie zalej dynię octem (pokrojona dynia powinna być całkowicie zanurzona w occie).

Ocet można rozcieńczyć –  jeśli nie chcecie aby dynia była zbyt ostra.

Tak przygotowaną dynię przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny (czas marynowania).

Po tym czasie każdy plasterek dyni osącz i osusz pocierając je ręcznikiem papierowym.

Osączone, marynowane plasterki dyni układaj w miseczce polewając je olejem z oliwek, posypując je świeżo posiekaną pietruszką, czosnkiem i pikantną papryczką.

Tak przygotowaną dynię można podać od zaraz, lub przechowywać w lodówce aż do momentu podania na stół.

JAK PRZECHOWAĆ MARYNOWANĄ DYNIĘ PRZEZ CAŁY ROK ?

Do wysterylizowanych słoików włożyć marynowane, osuszone z octu plastry dyni. Układać dynię warstwami posypując pokrojonym czosnkiem, pietruszką, papryczką i następnie całkowicie zalać olejem.

Dobrze zamknięte słoiki gotować w garnku z wodą przez 20/30 minut (rozpoczynamy liczyć czas od momentu wrzenia).

Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, wyjmujemy słoiki i odstawiamy, je do góry nogami, aby ostygły. 

Przepis na marynowaną dynię znalazłam tutaj.

Marynowana dynia
Tagged on:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *