





Oto mój następny przepis na rybę.
Podaję go nie tylko dlatego, że nadchodzi wigilia i każdy nowy przepis może być dobrym pomysłem na nowe danie rybne, ale również dlatego, że bez dyskusji ryby są najzdrowszym składnikiem w naszej diecie a jemy je, niestety, niewystarczająco często.
Składniki:
- 300 g oczyszczonych płatów morszczuka. W zasadzie może być każdy inny rodzaj ryby, wystarczy że jej mięso będzie zwarte i bez ości.
- 1 niewielka cebula
- garść czarnych oliwek (ok 10/12)
- ok 200 ml sosu pomidorowego
- olej (najlepiej z oliwek)
- sól, pieprz,
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone kawałki (lub płaty) rybne oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Ryba nie do końca koniecznie musi być usmażona, ponieważ będziemy ją jeszcze dusić w przygotowanym sosie pomidorowym. Wcześniejsze podsmażenie spowoduje tylko , że nie będzie rozlatywać się podczas duszenia w sosie i na talerzu.
Wyławiamy z patelni podsmażoną rybę i odstawiamy na talerz.
Na tłuszczu, gdzie wcześniej podsmażaliśmy rybę, dusimy cebulę pokrojoną na wiórka. Następnie dodajemy oliwki i sos pomidorowy. Solimy i dodajemy zmielony pieprz. Dusimy wszystko aż smaki się połączą.
Do gotowego sosu (jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wody) dodajemy podsmażoną rybę i dusimy wszystko przez chwilę pod przykryciem.
Mam jeszcze takie przepisy na smaczną rybą !
smaczna rybka, szukam jeszcze takiego przepisu żeby smakował córce:) pozdrawiam
Polecam więc smażonych płat rybny w cieście piwnymi (lub naleśnikowym) obtoczony w płatkach migdałów (drugi od końca na powyższej liście)