





Czy dorównałam krakowskim piekarzom? Na pewno nie !!! Ale to była świetna zabawa !!
Upiekliśmy w domu pizze, jak zawsze. Zazwyczaj pozostałe ciasto zamrażam, ale tym razem wykorzystaliśmy je do wypieku obwarzanków. Popatrzcie jak nam to wyszło !
Składniki :
- ciasto na pizze
- olej z oliwek
- ziarna maku
Sposób przygotowania :
Z wyrośniętego ciasta na pizze formuję podłużne walce 15-20 cm. Dwa z nich skręcam i formuję pierścienie. Uformowane obwarzanki pozostawiam do ponownego wyrośnięcia.
Stawiam na ogniu garnek wypełniony do połowy wodą. Gdy woda zaczyna wrzeć zanurzam obwarzanki na chwilę we wrzątku i obgotowuje, obwarzam (stąd ta nazwa).
Po osączeniu smaruję wierzch obwarzanków olejem z oliwek i posypuję makiem.
Piekę w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni C) aż się zrumienią.
💡 Nasze ciasto na pizze nie posiada spulchniaczy ani konserwantów dlatego też obwarzanki są do zjedzenia tego samego dnia.
Można spróbować zamrozić je, kiedy są jeszcze ciepłe , ale ja, osobiście tego nie próbowałam. Nasze zostały zjedzone zaraz po „wyjściu” z pieca.