





Delikatne, różowe płaty okonia w panierce z migdałów. To nastepny mój przepis na rybę. Pomysł na przygotowanie tak smacznej ryby znalazlam u Wiolety333 :-h
Składniki:
- oczyszczone płaty okonia nilowego (może być każda inna ryba)
- mąka
- jasne piwo
- płatki migdałów
- sól
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy szklankę jasnego piwa i dodajemy tyle mąki aby powstało kremowe i gęste jak śmietana ciasto. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około pól godziny.
Umyte i osuszone filety rybne kroimy na dowolne wielkości porcje. Solimy.
Wysypujemy na talerz płatki z migdałów.
Rozgrzewamy na patelni olej.
Zamaczamy przygotowane porcje ryby w cieście piwnym i obtaczamy je w migdałach. Smażymy na złoty kolor i osuszamy na reczniku papierowym. Podajemy ciepłe.
Okoń nilowy w migdałach