





Składniki:
- 3 jajka
- 2 garści liści botwinki (drobno pokrojonej)
- sól
- czosnek
- masło
- serek z koziego mleka (można go zastąpić serkiem typu Philadelfia)
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy ząbek czosnku (zgnieciony lub przekrojony na połowę). Podsmażamy czosnek na maśle i wyławiamy go.
Myjemy liście botwinki pod bieżącą wodą, odcinamy zgrubiałe części i kroimy na mniejsze kawałki.
Do rozgrzanego, czosnkowego masła dodajemy liście botwinki, solimy a następnie dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Łączymy podsmażone warzywa z rozbełkotanym jajkiem. Solimy do smaku.
Na niewielkiej patelni ponownie rozgrzewamy masło, wylewamy przegotowane jajka z botwinką i obsmażamy omlet z obu stron.
Kroimy gotowy omlet na porcje, wykładamy na talerz i dodajemy łyżkę serka z mleka koziego.
Omlet z botwinką i kozim serem
Mam urodzaj na botwinkę a powyższy przepis jest bardzo orginalny.Wcześniej swieże listki gotowałem i odcedzałem,kosztem konsystencji i zawartości witamin.