Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 garści liści botwinki (drobno pokrojonej)
  • sól
  • czosnek
  • masło
  • serek z koziego mleka (można go zastąpić serkiem typu Philadelfia)
  • 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy ząbek czosnku (zgnieciony lub przekrojony na połowę). Podsmażamy czosnek na maśle i wyławiamy go.

Myjemy  liście botwinki pod bieżącą wodą, odcinamy zgrubiałe części i kroimy na mniejsze kawałki.

Do rozgrzanego, czosnkowego masła dodajemy liście botwinki, solimy a następnie  dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Łączymy  podsmażone warzywa z rozbełkotanym jajkiem. Solimy do smaku.

Na niewielkiej patelni ponownie rozgrzewamy masło, wylewamy przegotowane jajka z botwinką i obsmażamy omlet z obu stron.

Kroimy gotowy  omlet na porcje, wykładamy na talerz i dodajemy łyżkę serka z mleka koziego.

Omlet z botwinką i kozim serem
Tagged on:                             

One thought on “Omlet z botwinką i kozim serem

  • Mam urodzaj na botwinkę a powyższy przepis jest bardzo orginalny.Wcześniej swieże listki gotowałem i odcedzałem,kosztem konsystencji i zawartości witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *