





Włoskie orecchiette to makaron o kształcie małych uszu. Chociaż nam, uszka, kojarzą się z całkiem innym przysmakiem.
Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu typu „orecchiette”
- SOS
- 150 g groszku cukrowego….ja używam mrożonego
- 100 drobno pokrojonego chudego boczku
- 1 mała cebula
- 100 ml śmietany
- 4 łyżki oleju z oliwek
- 1 opakowanie szafranu – 125 mg
- utarty parmezan
Opis przygotowania:
Na gorącym oleju wysmażyć boczek. Gotowy, wyjąć z patelni (dodamy go później) i na tłuszczu poddusić przygotowaną, drobno pokrojona cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać groszek, następnie niewielką ilość wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut (dolewając trochę wody jeśli potrzeba). Następnie dodać usmażony boczek, śmietanę i szafran (wcześniej rozpuszczony w odrobinie wody). Wymieszać i poddusić jeszcze z około 10 minut. W dużej ilości osolonej, gorącej wodzie ugotować makaron, dodać do sosu i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać utartym parmezanem.