Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Bo są zdrowe!

Tylko że te, które przygotowywałam do tej pory były gumiaste i ciężkie. Może dlatego, że nadmiar płatków owsianych, po rozmoczeniu w jajku i maśle, robił z ciastek mało atrakcyjny smakołyk.

Ale po wielu próbach udało mi się stworzyć bardzo smaczne ciastka z płatków owsianych (pół na pół z mąką). A to dlatego, że wcześniej prażę płatki na złoty kolor i siekam je na drobniejsze kawałki, zamiast masła dodaję olej roślinny i dodatkowo wzbogacam je posiekanymi, włoskimi orzechami, suszoną żurawiną i brązowym cukrem.

Tymi zdrowymi ciastkami uwielbiam zajadać się rano z cappuccino.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 125 g mąki
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki włoskich orzechów (laskowe jeszcze lepsze)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (można użyć rodzynki)

Sposób wykonania:

Na początek opłukuję żurawinę i moczę ją w szklance wody. Opłukiwać należy zawsze, a namoczona żurawina (czy rodzynki) po upieczeniu ciastek nie jest zbyt wysuszona, przez co smaczniejsza.

Siekam również orzechy na mniejsze kawałki.

Następnie na lekko rozgrzanej patelni prażę płatki owsiane, do chwili, aż będą złociste. Ostudzone delikatnie miksuję, nie na drobny pył, lecz pozostawiając niewielkie kawałki. Można je posiekać nożem.

Teraz mieszam mąkę, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, przygotowane płatki owsiane, szczyptę soli, rozbełtane jajko, olej roślinny, posiekane orzechy i namoczoną, odciśniętą z wody żurawinę. Wyrabiam ręką, aby dobrze połączyły się wszystkie składniki. 

Lepię z przygotowanej masy coś w rodzaju salcesonu i kroję go na półcentymetrowe plasterki.

Jeśli użyliście masła (125 g) zamiast oleju to ten „salceson”, owinięty w papier do pieczenia, należy schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

Przygotowane ciastka układam na blaszce, w odstępach, i piekę w rozgrzanym piekarniku (170°) przez 10/15 minut.

Wychodzi około 28 ciastek.

Owsiane ciasteczka
Tagged on: