





Tym razem makaron typu rurki z sosem ze świeżych warzyw.
Składniki na 1 osobę:
- 100/120 g makaronu typu rurki
- 1 łyżka drobno pokrojonych bakłażanów
- 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1 łyżka drobno pokrojonej cukinii
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżeczka vegety (jarzynki sproszkowanej czy kostki rosołowej)
- czosnek
- szczypta sproszkowanej ostrej papryczki
- parmezan
- sól
Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przygotowane, drobno pokrojone warzywa, vegetę, czosnek i papryczkę. Smażyć warzywa przez jakiś czas. Następnie dodać przecier pomidorowy, podlać małą iloscią wody i dusić na małym ogniu warzywa aż będą miękkie.W międzyczasie ugotować makaron „al dente” (niedogotowany). Do gotowego sosu wrzucić odcedzony makaron i mieszając zostawić go jeszcze pare minut na ogniu aby wchłonął dobrze sos. Podawać posypany parmezanem.
Penne rigate z warzywami