





Bardzo pieczarkowy, chociaż pieczarki nie są jedynym składnikiem. Reszta to migdały, cebula, czosnek, tymianek i śmietana. Kremowy i bogaty, wspaniały przede wszystkim na tostowanej kromce chleba.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 125 g migdałów
- 50 ml śmietany (nie kwaśnej)
- 60 g masła
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tymianku
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle podsmażamy, na małym ogniu, przez 2-3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Dodajemy do cebuli oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i podsmażamy je , zwiększając ogień, przez ok 5 minut aż pieczarki będą miękkie a płyn całkowicie wyparuje.
Sciągamy patelnię z ognia i pozostawiamy pieczarki do ostygnięcia (ok 10 minut).
W międzyczasie zalewamy migdały gorącą wodą, ściągamy z nich skórkę i miksujemy je na mniejsze kawałki.
A oto składniki na pasztet. Dodamy jeszcze do nich śmietanę, sól i pieprz.
Do zmiksowanych migdałów dodajemy podsmażone pieczarki (z cebulą i z czosnkiem) i nadal miksujemy.
Do gładkiej masy z migdałów i pieczarek dodajemy śmietanę, tymianek, pietruszkę, sól i pieprz.
Ponownie miksujemy wszystko.
Przygotowany pasztet schładzamy w lodówce przynajmniej przez parę godzin.
Przepis pochodzi z blogu firmy GRANAROLO