





Subtelne a zarazem smakowite nadzienie z karczochów i sera zamienią nasze swojskie pierogi na danie inne niż zwykle.
„Pansotti ai carciofi” to następny przepis z miesięcznika „Cucina Moderna Oro-Pasta fresca di tradizione”.
Składniki:
NA CIASTO
- ok 400 g mąki
- 1 jajko (lub 2)
- łyżka oleju (nieobowiązkowo)
- trochę wody
- sól
NADZIENIE
- 6 szt. karczochów (ja użyłam mrożonych)
- 150 g sera ricotta
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- 1/2 małej cebuli
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- olej
łyżka masła i starty parmezan do omaszczenia pierogów
Sposób przygotowania:
FARSZ
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor.
Rozmrożone karczochy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu , majeranku i podsmażamy wszystko przez chwilę. Dolewamy niewielką ilość wody i na średnim ogniu dusimy aż warzywa będą miękkie a płyn całkowicie wyparuje.
Lekko ostudzone karczochy miksujemy na drobniejsze kawałki i mieszamy z serem ricotta i parmezanem. Solimy do smaku.
CIASTO :
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać surowe jajko, szczyptę soli, łyżkę oleju i niewielką ilość wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty lub kółka.
Na przygotowane ciasto nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy.
Pierogi należy gotować w dużej ilości wrzącej, posolonej wody. Delikatnie mieszać i odcedzić po około 3 minutach od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi najlepiej gotować partiami a wyławiać je cedzakiem.
Gotowe pierogi, jeszcze ciepłe, polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym serem typu parmezan.
Przepis bierze udzial w akcji:
Jakie wspaniałe nadzienie, oryginalne bardzo.