





Natrafiłam na ten przepis na Issuu, była to kulinarna broszurka bieszczadzkich gospodyń zawierająca wiele ciekawych przepisów z południowo-wschodniej Polski.
Pierogi wypełnione są podsmażonymi pieczarkami z cebulą i ugotowaną soczewicą, wszystko zmielone i odpowiednio przyprawione. Jednym słowem – wspaniałe !
Składniki:
NA CIASTO
- 200 g mąki
- 1 jajko
- sól, niewielka ilość letniej wody
NA FARSZ
- puszka ugotowanej soczewicy (ok. 240 g)
- 6 świeżych pieczarek
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, olej
JAKO DODATEK
- roztopione masło lub podsmażony na tłuszczu boczek
Sposób przygotowania:
CIASTO :
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy szczyptę soli, jajko i wlewamy powoli letnią wodę. Wyrabiamy ciasto aż przestanie lepić się do rąk. Ciasto pozostawiamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
FARSZ:
Pieczarki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy najpierw cebulę a potem pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki powinny puścić wszystką wodę i lekko się podsmażyć. Odstawiamy do ostygnięcia.
Odcedzamy z puszki soczewicę i płuczemy pod bieżącą wodą.
Blenderem lub w maszynce do mielenia rozdrabniamy podsmażone pieczarki z cebula oraz soczewicę. Staramy się nie zmielić wszystkiego na gładką papkę. Solimy i pieprzymy do smaku (jeśli potrzeba).
LEPIMY PIEROGI:
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkujemy przygotowane wcześniej ciasto na grubość około 2 mm.
Szklanką lub foremką wykrawamy krążki (lub kwadraty 5×5 cm). Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Pierogi należy gotować w dużej ilości wrzącej, posolonej wody. Delikatnie mieszać i odcedzić po około 3 minutach od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi najlepiej gotować partiami i wyławiać je cedzakiem.
Gotowe pierogi, jeszcze ciepłe, polewamy tłuszczem z podtopionego boczku lub roztopionym masłem.
Mam ochotę na takie pierogi 🙂 prezentują się apetycznie
Ogladam te Twoje przepisy i az mi slinka leci 😉