Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

 

Składniki:

NA CIASTO:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • letnia woda

NADZIENIE:

  • ok 1\2 kg śliwek węgierek

MASŁO, CUKIER

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy szczyptę soli, jajko i wlewamy powoli letnią wodę. Wyrabiamy ciasto aż przestanie lepić się do rąk. Ciasto pozostawiamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.

Myjemy śliwki pod bieżącą wodą, kroimy na równe połówki i usuwamy pestki.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkujemy przygotowane wcześniej ciasto na grubość około 2 mm.

idea Przy rozwałkowaniu ciasta nie należy zanadto podsypywać stolnicy mąką gdyż ciasto stwardnieje. Najlepiej do tego nadają się stolnice silikonowe które pozwalają  rozwałkować ciasto z niewielką ilością mąki.

Szklanką lub foremką wykrawamy krążki (lub kwadraty 5×5 cm). Na każdy krążek nakładamy połówkę śliwki, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

 

Pierogi należy gotować w dużej ilości wrzącej, posolonej wody. Delikatnie mieszać i odcedzić po około 3 minutach od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi najlepiej gotować partiami i wyławiać je cedzakiem.

Gotowe pierogi, jeszcze ciepłe, polewamy roztopionym masłem aby się nie zlepiły.  Wykładamy na talerze i posypujemy cukrem.

Pierogi ze śliwkami
Tagged on:                     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *