





Do tego przepisu wykorzystałam makaron typu gnocchetti sardi – niewielki makaron z Sardynii.
Jest to typowy makaron na tej wyspie nazywany przez miejscowych „malloreddus”. Ich kształt i chropowata powierzchnia wspaniale wchłaniają i zatrzymują każdy rodzaj sosu.
Gnocchetti sardi przygotowałam z z sosem ze zmielonych orzechów włoskich, parmezanu, świeżej natki pietruszki, oleju z oliwek i pikantnej papryczki.
Pomysł na przepis znalazłam w miesięczniku „Cucina moderna ORO – pasta fresca di tradizione”
Składniki na 4 osoby:
- 400- 500 g makaronu
- ząbek czosnku
- łyżeczka pokruszonej, ostrej papryczki
- 4-5 łyżek oleju z oliwek
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g sera typu parmezan
- garść świeżych liści pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
Do dużej ilości gotującej się i posolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.
W między czasie przygotowujemy sos.
Do miksera dodajemy olej z oliwek, orzechy, ząbek czosnku, świeże liście pietruszkę, ostrą papryczkę i parmezan pokrojony na mniejsze kawałki.
Wszystko miksujemy na jednolitą masę ale nie na gładką papkę. Powinny być wyczuwalne okruszynki sera czy orzechów.
Odcedzamy ugotowany makaron al dente (pozostawiając niewielką ilość wody spod makaronu).
Do odcedzonego, ciepłego makaronu dodajemy przygotowany sos, mieszamy i aby otrzymać kremowy sos dodajemy trochę wody pozostawionej po ugotowaniu makaronu.
Podajemy jeszcze ciepły makaron przyozdabiając świeżymi listami pietruszki.