





Składniki :
W moim „bukiecie” znalazły się:
- pomidorki koktajlowe
- świeża cukinia
- świeża papryka
- świeży por
- świeża marchewka
- sałata
- Można oczywiście dołożyć wszystkie inne warzywa jak: rzodkiewki, fasolka szparagowa (lub obgotowane szparagi), młode cebulki, kalarepa, świeży ogórek, cykoria, buraczki (obgotowane)…
- SOS do pinzimonio:
- olej z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Opis przygotowania :
Umyte i obrane warzywa kroimy w pałeczki wystarczająco grube aby „stały” równo w szklance czy kubku.
Pomidorki koktajlowe czy zawijańce z cukinii nakłuwamy na patyczki.
Układamy przygotowane warzywa w bukiet.
Przygotowujemy sos do „pinzimonio” mieszając olej z oliwek z octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Każda porcja ma zawierać „bukiet z warzyw” i sos podany w małym kubku czy filiżance. Konsumujemy warzywa mocząc je kolejno w przygotowanym sosie.
Pinzimonio – czyli bukiet z warzyw