





Smak tak przyrządzonej pizzy odkryłam całkiem przypadkowo. Zamiast zamówionej pizzy w warzywami dostarczono nam przez pomyłkę pizzę z grillowanymi bakłażanami i serem pleśniowym. Smak i zapach gorgonzoli niezbyt pasował mi na pizze dlatego też z początku próbowałam ją komuś wcisnąć lub poprostu zamienić się. Ale na darmo bo wszyscy kręcili nosem. A że do odważnych świat należy więc nie pozostało mi nic innego jak zabrać się za nią póki była jeszcze ciepła. I tutaj nastąpiło miłe rozczarowanie. Gorgonzola, grillowane bakłażany i reszta wspaniale komponowały się smakowo.
Składniki na 1 osobę:
- ciasto na pizze ( ok 200 g ciasta)
- sos pomidorowy – 2 łyżki
- mozzarella – ok 100 g
- gorgonzola – wg uznania
- świeże bakłażany – nie wiem jak duże są wasze ale co najmniej 10 plasterków na każdą pizzę
- olej, sól, czosnek
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od przygotowania ciasta na pizze. Składniki i przepis znajdziecie w moich wcześniejszych przepisach.
Następnie przygotowujemy grillowane bakłażany.
Umyte warzywa kroimy na 5/7 mm plasterki, rozkładamy je na bawełnianej lub papierowej serwetce, posypujemy solą i odstawiamy je na przynajmniej 15 minut. Przez ten czas bakłażany puszczą wodę i stracą swój gorzkawy smak.
Po 15 minutach osuszamy ręcznikiem papierowym przygotowane warzywa i grillujemy je lub obsmażmy na suchej, gorącej patelni. Ja do grillowania używam żeliwnej patelni smarując ją wcześniej odrobiną oleju aby warzywa nie przywarły.
Upieczone bakłażany odstawiamy na talerz polewając je lekko olejem, najlepiej z oliwek, i posypując pokrojonym drobno czosnkiem. Solimy jeśli potrzeba.
Rozwałkujemy ciasto na pizze, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy drobno pokrojoną mozzarellą. Na wierzch układamy plasterki grillowanych bakłażanów (najlepiej bez kawałków czosnku). Na koniec dodajemy kawałki sera pleśniowego.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, ok 220 stopni, przez 15 minut.
Ciekawa kombinacja! Gorgonzola dolce czy saporita?
Każda 😉