





Składniki:
- ciasto na pizze
- cukinie
- kawałek sera typu parmezan
- sos pomidorowy
- mozzarella
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Umyte wcześniej cukinie kroimy na 3,4 mm podłużne plasterki. Solimy każdą z osobna i odstawiamy aby puściły wodę.
Rozgrzewamy żeliwną (lub teflonową) patelnie i przypiekamy z obu stron plasterki cukinii. Posypujemy je lekko pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na okrągłe placki grubości ok. 5 mm, układamy je blachach (posmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia), smarujemy je dwoma łyżkami sosu pomidorowego i lekko solimy.
Dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, układamy na wierzch przypieczone wcześniej cukinie i cienko pokrojone plasterki sera typu parmezan.
Pieczemy w gorącym piekarniku ( ok 220 stopni) przez 15 minut.
Pizza z grilowaną cukinią i parmezanem