





Prosty i smaczny przepis: kruche ciasto, które używam również do wypieku ciasteczek i starte w ostatniej chwili kwaśne jabłka. Placek wyśmienity jeszcze ciepły… a zimny… nawet po paru dniach nadal smakowity.
Składniki:
- kruche ciasto
- 6 dużych, kwaśnych jabłek
- 1 kopiasta łyżka bułki tartej
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części.
3/4 ciasta rozwałkujemy i wykładamy nim dno brytfanki.
Posypujemy bułką tartą wierzch wyłożonego ciasta (bułka tarta wchłonie nam, podczas pieczenia, nadmiar soku z jabłek)
Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na brytfankę wyłożoną ciastem.
*-:) Jabłka przygotowujemy w ostatniej chwili aby nie ściemniały.
Rozwałkujemy pozostałe ciasto ( będzie to cienka warstwa) i przykrywamy warstwę jabłek. Dobrze zlepiamy brzegi.
Widelcem nakłuwamy górną warstwę ciasta aby para z piekących się jabłek miała ujście.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.