





Polenta to włoskie, tradycyjne danie z kaszki kukurydzianej.
Ten złoty kolor potrawy i smaczny, charakterystyczny smak polenty uzyskuje się dzięki ziarnom kukurydzy zbieranych w odpowiednim momencie dojrzewania i starannemu zmieleniu (aby uzyskać odpowiednią ziarnistość).
Wymaga długiego gotowania, lecz w sprzedaży jest również kasza kukurydziana wcześniej obgotowywana na parze, dzięki czemu potrawę przygotowuje się w parę minut nie zatracając jej naturalnych właściwości.
Ugotowana polenta na gęsto – taka kremowa mamałyga lub bryja (tak nazywają ją w Małopolsce) jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do wielu sosów grzybowych czy mięsnych , ale również apetyczna z różnym rodzajem serów (wspaniała z serem pleśniowym) a ostudzona i pokrojona na plastry niezastąpiona na grilla.
Mój dzisiejszy przepis to polenta z sosem grzybowym (suszone prawdziwki) i salsiccią (włoskiej, surowej kiełbaski).
Składniki na 4 osoby:
POLENTA:
- na 1 litr wody 375 g kaszki kukurydzianej, sól
SOS:
- 1 cebula
- 3-4 kiełbaski typu salsiccia (można zastąpić je mielonym mięsem – wieprzowym lub wołowym, ok 200 gr)
- garść suszonych grzybów
- 1/2 l sosu pomidorowego
- olej, kostka rosołowa – najlepiej grzybowa
Ilość grzybów i mięsa można dowolnie zmieniać. To zależy od tego czy wolicie sos bardziej mięsny czy grzybowy.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojona na niewielką kostkę, dodajemy salsiccię (lub mielone mięso) i podsmażamy wszystko przez chwilę.
Teraz dodajemy namoczone wcześniej suszone grzyby oraz przefiltrowaną wodę, w której moczyły się prawdziwki. Dodajemy również kostkę rosołową , grzybową i gotujemy wszystko przez 5 minut.
Do gotującego się sosu dodajemy teraz sos pomidorowy. Tak przygotowany sos dusimy na średnim ogniu przynajmniej przez 20- 30 minut, aż połączą się dobrze smaki a sos będzie miał odpowiednią gęstość.
Podczas gotowania się sosu przygotowujemy polentę.
Do wrzącej, lekko posolonej wody (1 litr), pomału wsypujemy kaszkę kukurydzianą – ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Po ponownym zagotowaniu się wody, nadal mieszając, gotujemy kaszę jeszcze przez 8 minut. Mowa tu oczywiście o polencie kukurydzianej wcześniej obgotowanej na parze przez producenta. Surową kaszkę kukurydziane gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Rozlewamy polentę na talerze, polewamy sosem i ewentualnie posypujemy startym serem typu parmezan.
Ja uwielbiam polentę! To jedno z niewielu włoskich dan, którym objadam się zawsze po ból brzucha aż:)Ale zawsze jadłam z tradycyjnym sosem bolognese- z grzybami nie próbowałam:)Jeszcze…..
„do bólu brzucha” ? ….skąd ja to znam ;))
No i sobie wykrakałam – mój szanowny pan książę zażyczył sobie na jutro- polentę:) Sos z salsici się właśnie robi 🙂
Chodziłem do technikum w Starym Sączu, czyli w Bryjowie 🙂 wiadomo więc, co było postawą wyżywienia mieszkańców.”Bryja” kiedyś była pożywieniem biednych, a dzisiaj?
Kosztuje niewiele, szybka do przyrządzenia, łatwo łączy się z innymi dodatkami, jest bardzo zdrowa-lekkostrawna, oraz bardzo stymuluje metabolizm cukrów. Polecam dla osob , które mają podwyższony cukier, chociaż to brzmi paradoksalnie. A niski cukier, to niższy cholesterol i lepsze krążenie.
Osobiście zastąpiłem w diecie większość chleba i ziemniaków właśnie polentą.
yhm intersujace musze wyprobowac:)