





Aby zatrzymać smak lata proponuję zakonserwować pomidorki koktajlowe w oleju. Zimą (i nie tylko) będą na nas czekać gotowe jako przystawka lub dodatek do mięsa, ryby czy sera. Można je również użyć jako gotowy sos do makaronu.
Składniki:
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- liście laurowe
- ziarna czarnego pieprzu
- olej – najlepiej z oliwek
Sposób przygotowania:
Myjemy a następnie dobrze osuszamy pomidorki koktajlowe. Pomidorki powinny być dojrzałe ale nadal twarde.
Kroimy na plasterki czosnek, zgniatamy lekko ziarna pieprzu oraz myjemy i osuszamy liście laurowe.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy (ciasno) pomidorki przekładając je od czasu do czasu plasterkami czosnku, paroma ziarnami pieprzu i liściem laurowym.
Zalewamy do pełna olejem. Czekamy chwilę aż olej dostanie się pomiędzy warzywa i ponownie dolewamy oleju. Pomidorki powinny być całkowicie pokryte olejem.
Zakręcamy szczelnie przygotowane słoiki.
W odpowiednio dużym garnku kładziemy na dno bawełnianą lub lnianą ściereczkę, układamy równo przygotowane słoiki z pomidorkami, zalewamy zimną wodą (słoiki powinny być zakryte wodą) i gotujemy przez 30 minut. Liczymy czas od zagotowania się wody w garnku.
Po 30 minutach gasimy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Takie pomidorki musze z robić..beda pachniec Włochami..pozdrawiam 🙂
Wyszło i smakuje!