Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email


Składniki:
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
  • olej
  • sól
  • 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowana:
Odcinamy górną część pomidora a następnie nożykiem lub łyżką opróżniamy jego środek . Solimy wewnątrz pomidory.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodajemy przygotowany ryż. Podsmażamy przez chwilę ryż wraz z cebulą następnie dodajemy miąższ z pomidorów, 2 łyżki sosu pomidorowego i parę łyżek wody. Solimy, dodajemy oregano i gotujemy wszytko przez 5 minut.
Smarujemy brytfankę olejem, posypujemy solą, układamy równo pomidory i wypełniamy je ryżem.  Ryż powinien być ugotowany na pół twardo, z rzadkim sosem pomidorowym. Tak przygotowane pomidory przykrywamy „kapeluszami” odciętymi wcześniej od pomidora.
Nadmiar ryżu wylewamy pomiędzy pomidory, dodajemy pokrojonego (5°) pomidora , skrapiamy wszystko olejem i zapiekamy w gorącym piekarniku (180′ C) przez około 40 minut.
Jeśli „kapelusze” pomidorów przypiekają się zbyt szybko przykrywamy wszystko folią aluminiową i nadal zapiekamy.
Pomidory zapiekane z ryżem
Tagged on:                     

One thought on “Pomidory zapiekane z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *