





Coraz częściej używam makaronu z razowej mąki, dodaje nawet parę łyżek tej mąki do ciasta na pizze. Produkty z razowej mąki nie tylko są zdrowsze bo zawierają składniki mineralne, ale również mają większą ilość błonnika przez co, między innymi, zmniejszą uczucie głodu (pęcznieje w żołądku).
Skladniki na 4 osoby:
- ok 400 g makaronu typu świderki razowe
- 150 g wędzonego boczku
- 3 średnie cukinie
- 200 g świeżych pomidorów
- czosnek
- olej z oliwek
- świeża pietruszka
- parmezan
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucamy obrany, zgnieciony (w całości) czosnek. Podsmażamy go i wyławiamy z patelni zanim zbrązowieje.
Na rozgrzany, aromatyzowany olej wrzucamy umytą i pokrojoną w plasterki cukinię. Smażymy na złoty kolor, następnie wyławiamy z oleju i odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce.
Teraz na patelnię dodajemy drobno pokrojony boczek i podsmażamy przez chwilę.
Kroimy świeże pomidory i dodajemy do boczku. Dusimy wszystko przez 5 minut.
W międzyczasie w gorącej i osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Na koniec dodajemy podsmażoną wcześniej cukinię i drobno pokrojoną, świeżą pietruszkę.
Mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy parmezano.