





- 200 g makaronu typu świderki
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
- 4 duże pieczarki
- 1/4 małej kapusty
- olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Następnie, do podsmażonego boczku dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki (lub w kostkę) pieczarki, podsmażamy.
W między czasie umytą kapustą szatkujemy (wycinając wcześniej twardy środek) i dodajemy ją do podsmażonego boczku i pieczarek. Solimy, pieprzymy i podsmażamy wszystko aż kapusta zmięknie.
Gotujemy makaron w dużej ilości gorącej, posolonej wody (al dente, czyli nie do końca dogotowany), odcedzamy i dodajemy go do podsmażonych warzyw i boczku.
Podsmażamy wszystko przez parę minut, aż smaki się połączą a makaron się dogotuje.
Razowe świderki z kapustą, pieczarkami i boczkiem
Bardzo smakowite danie obiadowe z udziałem pieczarek. Dziękuję za dodanie do akcji 🙂
Fajne takie świderki!!