Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 1 osobę:

  • 100-120 g ryżu
  • łyżka masła
  • pół średniej cebuli
  • szafran ( jedno opakowanie 125 mg)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól
  • parmezan

Sposób przygotowania:
Na rozgrzane masło wrzucić drobno pokrojoną cebulę i dusić aż zmięknie, ale nie zmieni koloru.
Dodać ryż i ciągle mieszając dobrze go rozgrzać z masłem i cebulą. Do ryżu dolać białe wino, zamieszać i gotować aż ryż całkowicie wchłonie wino. Posolić.
Dolać wody z rozpuszczonym szafranem (ma przykryć ryż) i mieszając od czasu do czasu gotować go  na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Dolewać wody jeśli potrzeba.
Gotowy ryż wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Risotto milanese
Tagged on:         

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *