





Wygląda niepozornie, ale… smażone na maśle świeże pomidory i dodatek pachnącego bazylią pesto dają mu niepowtarzalny smak.
Składniki na 1 osobę:
- 100/120 g ryżu
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki pesto
- masło
- sól
- parmezan
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Posolić.
Dodać ryż i mieszając, rozgrzać go na patelni wraz pomidorami.
Gorący ryż zalać wodą . Powinien być lekko przykryty płynem. Mieszając od czasu do czasu (dolewając wody jeśli potrzeba) gotować ryż aż będzie miękki. Zdjąć z ognia ugotowane risotto i dodać 2 łyżki pesto. Zamieszać.
Wyłożyć na talerz , posypać parmezanem i ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Risotto ze świeżymi pomidorami i pesto