





Bardzo lubię ryż i przygotowuję go nie raz pod różnymi postaciami.
Dzisiaj dodam do niego pieczarki, świeżego pora, groszek cukrowy i trochę sosu pomidorowego aby złamać słodkawy smak warzyw.
Ekstra dodatkiem będzie świeży rozmaryn. To on doda mu śródziemnomorskiego smaku.
Składniki:
- pieczarki
- por
- groszek cukrowy
- sos pomidorowy
- świeży rozmaryn
- sól
- olej z oliwek
- ryż
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy w rondlu niewielką ilość oleju z oliwek. Na rozgrzanym oleju dusimy świeży por pokrojony w plasterki.
Czyścimy pieczarki, kroimy je na plasterki i dodajemy do rondla. Podsmażamy przez chwilę.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy groszek cukrowy (mój był mrożony) oraz niewielką ilość sosu pomidorowego. Solimy.
Dolewamy trochę wody aby sos był płynny, zagotowujemy i do gotującego się sosu wsypujemy ryż.
Drobno kroimy świeże gąłązki rozmarynu i dodajemy do sosu. Zagotowujemy ponownie i dolewając od czasu do czasu wody gotujemy ryż aż będzie miękki.
Wykładamy risotto na talerze i zdobimy świeżymi gałązkami rozmarynu. Ewentualnie posypujemy startym parmezanem.
witaj Evi ja tez lubie ryż..i teraz chyba bedę go dużo jadła..bo ostatnio cos się zaokrągliłam za bardzo..::))
Przepis wykorzystam oczywiscie..
Pozdrawiam