





Dzisiaj podaję Wam przepis na nowe risotto. Ryż przyprawiony jest szyfranem, chrupkimi skwarkami specku oraz kremowym serem stracchino.
Stracchino to typowy włoski ser zwany również crescenza.
Produkowany jest wyłącznie z pasteryzowanego, tłustego mleka krowiego. Ma zwartą, ale miękką i kremową konsystencję, łagodny, delikatny smak oraz charakterystyczny zapach świeżego mleka.
Dolina Padu (przede wszystkim na południe od Mediolanu) to typowy region produkcji tego sera.
Speck natomiast produkowany jest w północnych Włoszech (Górna Adyga – Południowy Tyrol). Jest to wędlina podobna do surowej szynki, ale mniej słona, smakowicie przyprawiona ziołami i lekko wędzona.
Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina – no problem”
Składniki na 4 osoby:
- 320 g ryżu
- 2 opakowania szafranu
- 160 g stracchino
- 1 cebula
- 6 plasterków specku
- 100 ml białego wina
- kostka rosołowa
- 30 g masła
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanym maśle.
Do lekko złocistej cebuli dodajemy ryż. Podgrzewamy go wraz z cebulą przez chwilę i dodajemy białe wino. Podgrzewamy wszystko aż alkohol wyparuje i dolewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie kostkę rosołową wraz z szafranem.
Gotujemy ryż na średnim ogniu, często mieszajac i dolewając bulionu jeśli potrzeba.
W międzyczasie kroimy speck na cienkie pasemka i podsmażamy go na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażony na chrupko speck odstawiamy najlepiej w ciepłe miejsce.
Do ugotowanego risotto dodajemy ser stracchino (pokrojony w kostkę) i trochę pieprzu. Lekko mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy podsmażonym speckiem i serwujemy.