





Składniki na jedna osobę:
- pół szklanki ryżu parboiled
- 1 duża papryka
- 1/4 cebuli
- sos pomidorowy
- dowolna ilość surowej piersi z kurczaka
- bułka tarta
- sól, vegeta
- olej
Sposób przygotowania:
Dodajemy ryż do dużej ilości gotującej, posolonej wody i gotujemy go na sypko. Ugotowany, odcedzony i jeszcze ciepły ryż wkładamy do filiżanki aby nabrał formę (nieobowiązkowe, ale praktyczne 😉 ).
Na gorącym oleju dusimy pokrojoną cebulę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Dolewamy sosu pomidorowego, trochę vegety i dusimy na małym ogniu aż papryka zmięknie.
W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka na niewielką kostkę, solimy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Na talerzu robimy babkę z ryżu, polewamy sosem i posypujemy chrupiącym kurczakiem.
Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem