Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jest to idealne połączenie fasoli Borlotti  z tuńczykiem w oleju i świeżą cebulą. Sałatka, pełna cennych witamin i składników mineralnych,  doprawiona jest olejem z oliwek i świeżym pieprzem.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli typu Borlotti
  • mała puszka tuńczyka z oliwy (80 g)
  • czerwona cebula (może być zwykła)
  • olej z oliwek
  • sól, pieprz
  • 

Sposób przygotowania:

Płukamy suche nasiona fasoli i zostawiamy na cała noc aby napęczniały. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Jeśli używamy fasolę z puszki wystarczy ją delikatnie opłukać i osączyć z nadmiaru wody.

Osączamy również  tuńczyka z oleju.

Kroimy cebulę na cienkie paseczki i wraz z tuńczykiem dodajemy ją do ugotowanej ( i schłodzonej !) fasoli.

Solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy olejem z oliwek.

Pozostawiamy sałatkę w lodówce na przynajmniej 15 minut aby dobrze zmieszały się  smaki.

Sałatka z fasoli Borlotti, tuńczyka i czerwonej cebuli
Tagged on:                     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *